امروز چهارشنبه  ۱۷ بهمن ۱۴۰۳
۱۴۰۱/۰۹/۱۰- ۰۰:۵۱ - مشاهده: ۲۴۸

سفیر می‌گوید: انتظار می رود ایران روابط بهتری با لولا داشته باشد

حسین قریبی می‌گوید که در زمان بولسونارو گفت‌وگوهای محدودی وجود داشت و او امیدوار است که با حضور لولا روابط دوجانبه پیشرفت نماید.

حسین قریبی سفیر ایران در برزیل به پودر360 گفت: انتظار دارد روابط تنگاتنگ فی مابین دو کشور ایران و برزیل در دولت لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا (PT) بیشتر شود. او ادعا می‌کند که از زمان ورودش در سال 2020 به برازیلیا، تعامل خوبی با وزیر امور خارجه کارلوس فرانسا و با چندین وزیر دیگر داشته است. ترزا کریسچینا در فوریه 2022 زمانی که هنوز مسئولیت وزارت کشاورزی را بر عهده داشت، به ایران سفر کرد و مبادلات تجاری افزایش یافت. با این حال او گفت که پیشرفت های ایجاد شده، نسبت به پتانسیل های بلقوه موجود تقریباً محدود است. وی از اینکه محصولات چند کشور در برزیل مالیات کمتری نسبت به محصولات ایرانی پرداخت می‌کنند، انتقاد کرد. او مشکل از بین بردن موانع را به همسویی رئیس جمهور ژائیر بولسونارو (PL) با دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده نسبت داد. ترامپ در سال 2018 تحریم هایی را علیه ایران به دلیل برنامه هسته ای این کشور اعمال کرد. قریبی گفت: انتظار دارد پیشرفت های بیشتری در دولت لولا از ژانویه 2023 آغاز شود. او امیدوار است که اعضای دولت ایران به برزیل بیایند و وزرای برزیلی به ایران سفر کنند. این موضوع می‌تواند، توافق هایی را که به رشد و تسهیل روابط اقتصادی بین دو کشور می انجامد، افزایش دهد. وی از تجارت حوزه کشاورزی، کود، معدن، نفت و پتروشیمی‌به عنوان زمینه‌های بالقوه توسعه تجارت و سرمایه گذاری یاد نمود. سفیر همچنین از تظاهرات اخیر در ایران، توافق هسته ای امضا شده در سال 2015 و جنگ در اوکراین صحبت کرد. لولا در سال 2010 در پایان دوره دوم ریاست جمهوری خود به تهران سفر کرد و به مذاکره در مورد نسخه قبلی توافق هسته ای کمک نمود. در زیر گزیده‌هایی از این مصاحبه را مشاهده می‌کنید.

  • روابط برزیل و ایران چگونه است؟

          حسین قریبی: سال 2020 به دلیل دو عنصری که خارج از موضوع روابط دوجانبه دسته بندی می‌شود؛ سال خوبی نبود. نخست مسئله همه گیری بود، چیزی که همگان را در جهان تحت تاثیر قرار داد. مورد دوم اعمال تحریم های یکجانبه توسط دولت ترامپ بود. این موضوع بر روابط دوجانبه با برزیل نیز تأثیر گذاشت. اما در سال 2021 موفق شدیم حجم تجاری خود را دو برابر کنیم. در 9 ماهه اول سال 2022 نیز تقریباً 4 میلیارد دلار تجارت داشتیم. این شامل روابط تجاری ما با کشورهای ثالث، از طریق شرکت های بزرگ چند ملیتی نمی‌شود. اقتصاد ما تکمیل کننده است. ما می خواهیم نهاده‌های غذایی بخریم؛ مانند ذرت، سویا، شکر، روغن و موارد دیگر و در عوض محصولات پتروشیمی و مشتقات نفتی را به شما پیشنهاد دهیم [عرضه کنیم].

  • کود هم همینطور، درست است؟

دقیقاً، بسیاری از زمینه‌های دیگر وجود دارد که می‌توانیم با هم کار کنیم. به طور خاص، معدن. ما یک هیئت بزرگ در نمایشگاه معدنی شهر بلوهوریزونچه در پایان ماه سپتامبر داشتیم. یک رویداد بزرگ دیگر در زمینه نفت و گاز در پایان ماه اکتبر در شهر ریودژانیرو برگزار شد. ما برای اولین بار در آن غرفه نمایشگاهی اختصاصی داشتیم. نماینده وزیر نفت کشورمان با چند شرکت بزرگ ایرانی حضور داشت. این یک فرصت عالی برای ما بود. ما می‌توانیم به حجم تجاری بیش از 10 میلیارد دلار برسیم. دولت ها به روابط با دیگر کشورها حمایت خاص ارائه نمی‌کنند. آنها باید زمینه‌های همکاری را بیابند که برای دو طرف سودمند باشد.

  • آیا موانعی از سوی دولت بولسونارو وجود داشت؟

تماس با رئیس جمهور ژائیر بولسونارو بعنوان شخص اول سیاست در برزیل به آسانی سابق نبوده است. من روابط خوبی با وزیر امور خارجه برزیل دارم. او و وزیر امور خارجه ایران شهریورماه امسال در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک دیدار کردند. تقریباً ما با همه وزرا ارتباط خیلی خوبی داشتیم. در مورد سیاست رئیس جمهور می‌توان گفت که او در ابتدای دولتش، به طور خودکار با دولت ترامپ همسو شد. می‌توان تصور کرد که تماس با دولت برزیل در بالاترین سطح سیاسی آسان نبود. ما در این 4 سال جلسات سطح بالایی نداشتیم. فقط یک دیدار رسمی انجام شد که خانم ترزا کریسچینا بعنوان وزیر کشاورزی وقت در بهمن ماه سال جاری به ایران سفر نمود.

  • به لحاظ سیاسی، در قبال اسرائیل که به این موضوع (مراودات سطح بالای سیاسی) مربوط می‌شود، آیا مشکلی وجود دارد؟

من همیشه گفته‌ام تا زمانی که موضوعی به منافع ایران آسیبی وارد ننماید، در روابط برزیل با طرف‌های ثالث دخالت نمی‌کنیم.

  • اگر برزیل سفارت خود را در اسرائیل از تل آویو به بیت المقدس منتقل کند برای ایران مشکلی ایجاد می‌کند؟

این چیزی است که به منافع ما آسیب می رساند.

  • آیا این امر مزیت واقعی برای روابط دو کشور خواهد داشت؟

بلی. دولت می‌تواند راه را هموار کند و قوانین و مقرراتی را برای افزایش مشارکت شرکای تجاری به کنگره پیشنهاد دهد. برخی توافقنامه‌های ترجیح تجاری بین برزیل و سایر کشورها وجود دارد. ما همچنین باید آن را برای ایران داشته باشیم. برخی از محصولات ما نسبت به سایر کشورها باید مالیات بیشتری بپردازند. به طور مثال در مورد پسته همینطور است و نمی‌تواند با محصول بی کیفیت کالیفرنیا رقابت کند. کالای ما وقتی به اینجا می رسد بسیار گران تمام می‌شود. اقلام زیادی هستند که می خواهیم به صورت عمده بخریم. برزیل در حال تبدیل شدن به یک تولیدکننده بسیار مهم پنبه است. شما بازار خوبی با 215 میلیون نفر دارید. ما تقریباً 90 میلیون نفر جمعیت داریم و روابط بسیار خوبی با 15 همسایه خود داریم. برخی از بازارها مانند عراق، افغانستان و برخی کشورهای آسیای مرکزی به بازار ما وابسته هستند. ایران می‌تواند پایگاه خوبی برای برزیلی‌ها باشد. این امکان وجود دارد که قراردادهای بلندمدت تامین کود برای برزیل درقبال خرید محصولات کشاورزی توسط ایران، با مبادله مستقیم یک محصول با کالای دیگر انجام شود.

  • رابطه شما با جامعه برزیل چگونه است؟

هر وقت در برزیل خودم را ایرانی معرفی می‌کنم، احترام زیادی برایم قائل هستند. دو روز پیش در شهر کوچکی در غرب ایالت پارانا (واقع در جنوب برزیل) همین اتفاق افتاد. باعث افتخار من است. برزیل یک شریک مهم برای ما است. نه فقط به عنوان یک شریک اقتصادی بلکه به عنوان یک مدل توسعه خوب نیز در چند دهه اخیر کار بزرگی انجام داده است. هر چه شکوفایی برزیل بیشتر باشد، برای ما بهتر خواهد بود. ما از تجربه و توانایی شما برای توسعه خود استفاده خواهیم کرد.

  • ارزیابی شما از چشم انداز توافق هسته ای جدید چیست؟

ما توافق را در سال 2015 منعقد کردیم. من در نیویورک در شورای امنیت سازمان ملل بودم که قطعنامه تصویب شد. همه فکر می‌کردند که این یک دوره تعیین شده ادامه خواهد داشت، زیرا این یک قطعنامه شورای امنیت بود. در آن زمان صحبت از تضمین توافق بود. بدیهی است هر طرفی (شریکی) به تعهد خود احترام می‌گذارد. گفتند مشکلی نیست زیرا قطعنامه شورای امنیت را دارند که ایالات متحده نیز عضو دائمی آن است. اما اتفاقی که افتاد این بود که کمتر از 2 سال بعد، رئیس جمهور دونالد ترامپ به قدرت رسید. یکی از اولین چیزهایی که او گفت این بود که می خواهد آمریکا را از توافق خارج کند و این کار انجام شد. ما بسیاری از فعالیت ها را در صنعت صلح آمیز هسته ای متوقف کرده بودیم. در هشتم ماه مه 2018، ایالات متحده از توافق خارج شد و آنچه را که «فشار حداکثری» خواند، اعمال کرد. این گسترده‌ترین تحریم‌های ممکن علیه ایران بود. در حال حاضر آنچه ما به سادگی می‌گوییم این است که ضمانت های بیشتری می خواهیم. ایران می‌خواهد مطمئن شود که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، که بر توافق نظارت دارد، توسط برخی کشورها برای اهداف سیاسی مورد سوء استفاده قرار نگیرد. اگر پاسخی باشد که مردم ما را راضی کند، می‌توانیم توافق را نهایی کنیم.

  • اگر این تضمین‌ها داده شود، آیا ایران حاضر به دادن امتیاز است؟

ما قبلاً امتیازات زیادی داده ایم.

  • اما اگر از لحاظ تضمین اتفاقی صورت نگیرد، آیا امکان دارد ایران امتیازات بیشتری بدهد؟

بستگی داره البته اگر چیزی بدهید و چیزی بگیرید، این قانون مذاکره است. فضای سرمایه گذاری شرکت های خارجی در ایران مهم است. زمانی که شرکت‌ها پول خود را به کشور می آورند، باید مطمئن باشند؛ زمانی برای سود بردن خواهند داشت. من نمی دانم ممکن است 5 سال یا 10 سال باشد. اما 1.5 سال کافی نخواهد بود.

  • روزنامه واشنگتن پست از بسته شدن قرارداد بین روسیه و ایران در اوایل نوامبر برای تولید پهپادها خبر داد. می‌توانید چیزی در مورد آن بگویید؟

روسیه یک کشور همسایه ما است. ما همکاری‌های طولانی مدت از جمله در زمینه نظامی داریم. همکاری ما زمانی آغاز شد که هیچ چیزی بین روسیه و اوکراین وجود نداشت. یک سوء تفاهم از سوی دولت اوکراین وجود دارد که ما به روسیه کمک می‌کنیم. اصولی وجود دارد که برای ما در رای دادن به قطعنامه‌های سازمان ملل بسیار مهم است، مانند تمامیت ارضی. ما در این درگیری بی طرف هستیم. ما مخالف روسیه نیستیم. ما مخالف اوکراین نیستیم. همکاری با روسیه ربطی به جنگ اوکراین ندارد. روسیه همسایه و شریک خوب ما است.

  • در تظاهراتی که در ایران در جریان است، مهسا امینی کشته شد. به نظر شما آیا جایی برای پاسخگویی به خواسته‌های تظاهرکنندگان وجود دارد؟

آنچه اتفاق افتاد غم انگیز بود. همه تحت تاثیر قرار گرفتند. پس از آن حادثه، ابراهیم رئیسی رئیس جمهور با خانواده مرحومه تماس گرفت و تسلیت گفت. وی گفت: همه اقدامات لازم برای پیشگیری از تکرار این اتفاق انجام می‌شود. فرمانده نیروی انتظامی‌گفت: تحقیقات را آغاز خواهد کرد و اگر مشکلی وجود داشته باشد، اصلاح می‌گردد. قوه قضائیه ایران هم همین کار را کرد. حتی رئیس مجلس گفت اگر قوانینی باشد که باید اصلاح شود، اصلاح می‌شود. اما آنچه ما دیدیم این است که ناگهان، در عرض دو هفته، برخی از افراد تحت حمایت دولت های خارجی به خشونت روی آوردند. حداقل سه ایستگاه تلویزیونی بزرگ در لندن وجود دارد که به صورت 24 ساعته به فارسی [زبان ایرانی] در حمایت از فعالیت های خشونت آمیز برنامه پخش می‌کنند. می‌گویند بانک ها، آمبولانس ها را آتش بزنید. رسانه‌ها با پول کار می‌کنند. برخی در حال تامین مالی این تلویزیون‌های بزرگ در لندن بعنوان یکی از گران ترین شهرهای جهان، هستند. آنها اهداف سیاسی را در ایران دنبال و ترویج می‌کنند. اتفاقی که در یک مسابقه فوتبال در جام حذفی قطر افتاد در نوع خود جالب بود. وقتی تیم ما می خواست گل بزند، عده ای در نزدیکی زمین بودند که علیه دولت شعار می دادند. آنها روحیه بازیکنان را تضعیف می‌کردند. آیا این افراد از ایران حمایت می‌کنند؟ آیا از بهبود، رفاه و سعادت مردم ایران حمایت می‌کنند؟ هرگز.

  • بازیکنان ایران نیز با گذاشتن دست روی دهان خود به عدم آزادی بیان اعتراض کردند. ارزیابی شما از این موضوع چیست؟

ما یک خانواده هستیم. برخی از اعضای این خانواده ممکن است از چیزی خوشحال نباشند. مشکلی نیست. اما ما خانه مان را آتش نمی زنیم. اگر خانه ای برای زندگی نداشته باشید، خانواده ای وجود نخواهد داشت. ما باید مطمئن شویم که همه چیز مرتب است. اما اگر یکی از طرفین ناراضی باشد، ما متمدنانه صحبت می‌کنیم. رئیس جمهور به صراحت گفت: دست از این خشونت بردارید و بیایید صحبت کنید. ما آماده بررسی و پاسخگویی به نگرانی‌های شما هستیم. اما نیروهای پلیس نمی‌توانند فقط نظاره گر چند نفر باشند که بانک ها را می سوزانند.

  • چند بانک سوخته است؟

حدود 300 بانک آتش گرفته است. جغرافیای ایران، مانند سوئیس نیست، که با کشورهای اتریش و سایر کشورها همسایه باشد. در شرق و غرب هنوز عناصری از دولت اسلامی (داعش) وجود دارد، خطرناک ترین تروریست ها در جهان که اکنون با سهولت و آزادی عمل می‌کنند. آنها در افغانستان عملیات هایی علیه مردم افغانستان دارند. آنها دختران زیادی را در مدرسه می‌کشند. در عراق هم همینطور است. وقتی نیروهای امنیتی ایران را تضعیف می‌کنید، به آنها فضای بیشتری برای آنچه که در شیراز انجام دادند و 15 نفر را کشتند، می دهید. امنیت ایران برای امنیت کل منطقه حیاتی است. این گزارش به طور مشترک توسط روزنامه نگار جولیا مانو و زیر نظر سردبیر ارشد پائولو سیلوا پینتو تهیه شده است.

لینک:

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما